Een planning volgen

Zou je graag willen weten hoe je een planning kan volgen en volledig kan uitvoeren? Lees dan verder want ook jij kan een planning volgen en uitvoeren!

Als je een planning maakt maar hier vervolgens niets mee doet dan is dat zonde en zorgt de gemaakte planning niet voor het gewenste resultaat. Je hebt het werk dan wel uitgesplitst en overzichtelijk ingedeeld wat voor inzicht zorgt. Maar als je de planning uiteindelijk niet uitvoert ben je geen stap verder dan dat je was voordat je de planning maakte.

Er zijn een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden als je een planning graag wilt volgen. Kijk eens kritisch naar wat er op je planning staat. Zou je deze werkzaamheden ook echt graag uitgevoerd willen hebben? Vraag je dit af. Als dit niet het geval is haal ze dan van je planning af. Als dit wel het geval is, realiseer je dit dan.

Kijk vervolgens of je planning realistisch is, check of je niet dubbel hebt gepland. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je iets hebt ingepland op een tijd dat je eigenlijk ook vaak gaat sporten of dat je naast die taak ook in de tussentijd de was wilt doen of iets dergelijks. Als hier sprake van is dan is het onmogelijk om je planning te volgen. Iedereen moet namelijk moeite doen om ervoor te zorgen dat een planning gevolgd wordt. Dit gaat niet vanzelf, je moet je hier toe zetten en de tijd nemen om op dat moment die bepaalde taak uit te voeren. Dus als je iets (half) dubbel hebt gepland dan is de kans op falen erg groot. Als dit het geval is, pas je planning dan aan zodat je tijd hebt om te sporten en om de was te doen, maar ook dat je echt tijd hebt om je geplande taak uit te voeren. 

Bestudeer je planning nogmaals. Heb je de zogenoemde ‘uitlooptijd’ ingepland?  Dit is tijd die je inplant voor het afmaken van een taak. Het is belangrijk dat je altijd uitlooptijd inplant, omdat niemand van te voren precies kan inschatten hoeveel tijd hij/zij ergens mee bezig is. Als je uitlooptijd inplant dan is het makkelijker om je planning te volgen. En de geplande uitlooptijd geeft rust want je weet van te voren dat als je iets niet afkrijgt binnen de geplande tijd dat je dan alsnog je planning kan blijven volgen.

Het maken van een goede planning is te lezen op deze blog. Mocht het je niet lukken om een planning te maken, Plan Perfect biedt persoonlijke coaching.