Zo komt je administratie weer op orde!

Wil jij graag dat je administratie op orde komt? En dat deze op orde blijft? Dit gaat je lukken aan de hand van de volgende stappen. 

Bepaal een moment wanneer je dit gaat doen. Zorg dat dit een moment is dat je hier echt de tijd voor hebt. Dus dat je uren achter elkaar door kan werken. Als je maar een half uurtje tijd hebt dan gaat het niet werken. Dan kan je het niet afmaken en dan wordt het waarschijnlijk nog een grotere ongeorganiseerde berg papieren.

Zorg ervoor dat je verschillende ordners, insteekhoezen of dergelijke bij de hand hebt. Ook is het handig als je in het bezit bent van een paar tabbladen. Als je dan aan de slag gaat kan je alles ook echt goed gaan sorteren en ordenen.

Ga aan de slag! Als je begint maak dan allemaal verschillende stapels. Zodat je structuur brengt in je administratie. Denk bijvoorbeeld aan een stapel voor alle zaken omtrent je hypotheek en een andere stapel voor bijvoorbeeld verzekeringen. Maar zorg ook dat je een stapel maakt van papieren die weg kunnen. Je wilt namelijk dat er orde komt, dit betekend dat je alles wat niet bewaard hoeft te worden je het beste weg kan gooien. Zo houd je sneller overzicht. Maak tot slot ook een stapel met ‘to-do’, leg daar alles bij wat nog een handeling vereist, zoals een rekening die nog betaald moet worden.

Plaats alle papieren per stapel in de orders of snelhechters. Maar zorg dat je niet té veel orders of snelhechters hebt. Het moet overzichtelijk blijven. Je kan ook meerdere stapels in één map doen. Dit kan je goed scheiden door middel van tabbladen. Hierdoor blijft het compact maar ook geordend door de tabbladen. Schrijf duidelijk op de ordner of snelhechter en tabbladen wat ze omvatten. Maak een hoekje in huis waar je je administratie opbergt. Zet hier alle ordners /snelhechters in ordnerhouders. En zet daarbij een post bakje waarop je alle papieren legt waar je nog iets mee moet doen. Schrijf hier op: ‘to-do’.

Houd je administratie bij! Zodra er een brief binnenkomt zorg dan dat je deze meteen in de juiste map bewaard. Of, in het geval dit een handeling vereist, leg deze in je to-do bakje en ga 1x per week een half uurtje zitten om dit post bakje weer leeg te maken. Als je ‘to–do’ bakje erg vol ligt, maak dan meer tijd vrij om dit af te werken.
Als je dit bijhoudt dan ben je niet veel tijd kwijt aan je administratie en bewaar je het overzicht. Dit geeft veel rust en zodra je iets op moet zoeken heb je dit zo gevonden.