Het maken van een goede planning

Een goede planning maak je door de volgende stappen te doorlopen. Om te beginnen bepaal je voor welk tijdsbestek je een planning wilt maken. Wil je bijvoorbeeld voor vanavond een planning maken of wil je voor komende week een planning maken. Bepaal ook hoe specifiek je deze planning wilt maken. Wil je een planning per uur maken of wil je een planning per dag maken. Als je dit hebt bepaald zorg dan dat je een overzicht maakt voor de periode dat je een planning wilt maken. Hieronder zie je voorbeeld van een planning voor de avond. 

 
Begintijd Eindtijd To-do:
 18:00 uur  19:00 uur  Avond eten
 19:00 uur  19:30 uur  ‘Taak 1’
 19:30 uur  20:30 uur  ‘Taak 2’
 20:30 uur  20:45 uur  Pauze
 20:45 uur  21:30 uur  ‘Taak 3’
 21:30 uur  22:00 uur  Uitlooptijd om een taak af te maken
 22:00 uur  22:30 uur  Douche + Tanden poetsen
 22:30 uur    Slapen

Als je voor komende week of voor komende maand een planning wilt maken dan kan je dit doen door gebruik te maken een weekplanner of van een maandplanner. Als je gebruik maakt van een weekplanner of maandplanner dan heb je al een overzicht van het tijdsbestek waarvoor je de planning wilt maken. Als je de week- of maandplanning vervolgens heel specifiek wilt maken kan je je taken weer inplannen zoals hierboven weergegeven in het voorbeeld.

Een essentieel onderdeel van het maken van een haalbare planning is dat je tijd inplant voor het afmaken van een taak, de zogenoemde ‘uitlooptijd’. Je maakt namelijk een planning van te voren, maar niemand weet van te voren hoelang een taak precies duurt. Door tijd in te plannen voor het afmaken van taken die in de geplande tijd of dag niet lukken kan je toch nog je gemaakte planning volgen.

Tot slot is het belangrijk dat je aan de slag gaat! En probeer echt je planning te volgen. Als je al eerder ziet dat de gemaakte planning niet realistisch is, pas je planning dan aan. Mogelijk doe je dan langer over je taken dan je in eerste instantie had gehoopt. Maar je moet maar zo denken; als je helemaal geen planning had gemaakt dan was je niet eens zo ver gekomen als dat je nu bent met een aangepaste planning.